понеделник, 27 юли 2020 г.

ЕВРОПА: Ексдепутат на Европарламента заяви, че Азербайджан е бил, е и ще остане агресор (Интервю)



27.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Бившият депутат на Европейския парламент Франк Енгел е на мнение, че ръководството на Азербайджан предприе стъпката за създаване на напрежение на арменско-азербайджанската граница през
последните дни, за да отклони общественото внимание от вътрешни проблеми. В разговор с ИА Арменпрес Енгел отбеляза, че всеки път, когато нещо не е наред във вътрешния политически живот на Азербайджан, вниманието на обществеността се отклонява към "арменската заплаха" чрез нападение на Арцах (Карабах) или териториите на Армения. Франк Енгел засегна и въпросите на дейността на Турция на фона на заплахата на азербайджанската страна да удари арменската атомна електроцентрала на фона на сблъсъците на арменско-азербайджанската граница.

- Г-н Енгел, на 12 юли Азербайджан извърши агресия в североизточната част на арменско-азербайджанската граница. И двете страни претърпяха жертви в резултат на няколко дни гранични сблъсъци. Как бихте коментирали последните действия на Азербайджан?

-За съжаление, това не е първият път, когато се случва и можем да предположим, че няма да е последният. Изглежда, че всеки път, когато нещо не е наред във вътрешния политически живот на Азербайджан, вниманието на обществеността се отклонява към „арменската заплаха“, като атакува териториите на Арцах или Армения. След десетилетия на идеологическа подготовка на обществото в Азербайджан, прилагане на програми, които промиват мозъците на младите хора в училищата, не е изненадващо, че всичко това е работило и все още работи. Нещастието е, че този път сегашните власти на Азербайджан може да са отишли ​​твърде далеч, за което свидетелстват масовите демонстрации с искане на мащабна война. Но те не могат да играят тази игра завинаги. Рано или късно Алиев ще стане жертва на собствената си реторика. Това разбира се, ще бъде много опасно развитие за Армения.

-Днес бяха изразени различни мнения за целта на действията на Азербайджан. Според вас каква беше целта на азербайджанските власти? Какъв проблем искаха да решат, провокирайки напрежение на арменско-азербайджанската граница?

-Тяхната цел е да отклонят вниманието от вътрешни проблеми. Този път уволниха министъра на външните работи. Не знам какво се готви в правителствените среди на Азербайджан. Но за мен е очевидно, че азербайджанското общество изисква своя дял от богатството на страната, което все още е ограбено от управляващия елит. Азербайджан е изправен пред проблеми с разпределението, обществото пита защо "арменският проблем" не е решен окончателно, ако това е причината за тяхната бедност. Те не приемат безрезултатната жертва на офицери и войници на всеки няколко месеца. Но както казах, опасността е, че ще искат повече, ще искат истинска война. Алиев не се стреми към това, тя напълно ще унищожи богатството му и системата на управление.

-Освен че предизвиква напрежение на арменско-азербайджанската граница, Азербайджан държи арменските мирни селища под артилерийски огън в продължение на няколко дни, за което свидетелстват множество факти, представени на международната общност. Как бихте коментирали поведението на Азербайджан по отношение на обстрелването към мирното население?

-Азербайджанските власти не искат да поемат риска да дадат толкова жертви, колкото преди 4 години, когато обществото им беше възмутено от факта, че са жертвали толкова много за нищо. И тъй като им е разрешено да отричат ​​своята агресивна роля в международен план, тъй като никой от тези, които са начело на международната политика, не ги нарече предизвикващи война, те ще твърдят, че жертвите сред мирното население са тъжна последица от арменската инвазия. Но когато обществото се възпитава дълго време в атмосферата на омраза и жажда за кръв, те се забавляват със снимките на невинните жертви от военната си сила. Това е жалко, но това е цялата система на Азербайджан. Само болното общество може да бъде доволно от снимките на загиналите арменски селяни.

-Г-н Енгел, представителят на Министерството на отбраната на Азербайджан заплаши да ударят арменската атомна електроцентрала. Как ще реагирате на това твърдение от азербайджанската страна?

-Те очевидно се нуждаят от внимание. Никой, който мисли трезво, няма да предприеме такава стъпка. Трагичните му последици ще бъдат понесени и от Азербайджан и Турция, техните земи ще бъдат безполезни векове за живот. Но това още веднъж доказва казаното от мен: Азербайджан е болна система, с болно общество. Тяхната антиарменска лудост вече не може да бъде ограничена от най-простите нишки на човешката дисциплина. Те трябва да бъдат санкционирани от международната общност. След като Баку заплаши с престъпление срещу човечеството, всеки наблюдател трябва да разбере защо Азербайджан се е отказал от механизмите на международно наблюдение на границите с Армения и с Арцах. За всички трябва да е очевидно, че Азербайджан е бил, е и ще остане агресор.

-На фона на напрежението на арменско-азербайджанската граница Турция също беше активна. Президентът на Турция, министърът на външните работи, министърът на отбраната направиха изявления в подкрепа на Азербайджан. Как бихте коментирали поведението на турските власти през онези дни? Според вас каква е причината за дейността на Турция?

-Сега Турция е активна на всички фронтове, които засягат Армения, Кипър и Гърция. Разбира се, Турция ще подкрепи Азербайджан, какъвто и да е той, защото подкрепата на тази страна е единствената част от геополитическо значение, която Ердоган е оставил. Да не говорим за пълната енергийна зависимост от Азербайджан, защото Турция не може да си позволи нищо друго освен азербайджански нефт и газ, които страната получава почти безплатно. 

Азербайджан помага на Турция да избегне фалит поради грешната политика на Ердоган, която доведе страната до ръба на икономическия крах. Но той ще прави това дотогава, докато Турция е в състояние да подкрепя безусловно Баку. Най-смешното е, че в отношенията между Азербайджан и Турция Азербайджан сега наистина е този, който стреля.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар