понеделник, 27 юли 2020 г.

АРМЕНИЯ: Съпругата на премиера Никол Пашинян призова азербайджанските жени час по-скоро да се присъединят към нейната кампания „Жени в Името на Мира”



27.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Анна Акобян, съпругата на премиера на Република Армения Никол Пашинян, която е инициатор на кампанията „Жени в Името на Мира”, в страницата си във Facebook написа мнението си по повод
сблъсъците между арменци и азербайджанци в различни градове по света.

Акопян пише, че на 13 юли – когато в резултат на нападението на Азербайджан активните военни действия на границата между Армения и Азербайджан тъкмо бяха започнали и се разширяваха, тя се обърна към азербайджанските жени и майки „да призоват ръководството на страната си да прекрати военните действия и да не застрашава живота на децата на азербайджанците и арменците."

„Това го направих като инициатор на Кампанията „Жени в Името на Мира” – кампания, която е насочена към обединяване на жените срещу войната, за да се създава благоприятна среда за лидерите на държавите – страни на конфликта, за да търсят решение на конфликта около масата на преговорите.

Няколко майки на азербайджански войници се отзоваха на този призив чрез азербайджанските медии, които са силно контролирани от властите, и съобщението беше обобщено в следните редове: „Като майка на войник, казвам, На Бой! Напред азербайджански войник, Напред! Бийте се, за да развеем нашето знаме в Степанакерт (столицата на Арцах (Карабах)-бел. на прев.). Единствената майка на войника е родината. Борбата за родината е свещена.

Така, според азербайджанската държавна пропагандна машина, азербайджанските майки отхвърлиха призива ми за прекратяване на военните действия и за мир, декларираха, че изпращат синовете си да се бият и умират в свещена война. През следващите дни загинаха голям брой азербайджанци.
Азербайджанската държавна пропагандна машина не успя да ограничи страстите на азербайджанския народ", пише Акобян.

Съпругата на премиера на Република Армения отбелязва, че от няколко дни „свещената война за родината“ излиза извън границите на зоната на конфликта.

„Азербайджанци, живеещи в Русия и в други европейски страни, за да отмъстят за загиналите си сънародници, започнаха различни акции срещу арменците в тези градове: Първо стъпкаха с крака арменските кайсии, след това забраниха продажбата на кайсии в техните търговски центрове, след това по време на протеста нападнаха арменски жени, подпалиха колата на дипломатическата мисия на Армения, разбиха коли и магазини на арменци, няколко души нападнаха един арменец и го биха.

Тези техни действия не останаха без отговор. Нашите сънародници естествено, трябваше да се защитят.

В тия дни –  ето, арменците и азербайджанците вече се бият в столиците и в малки и големи градове на различни страни по света.

Сега не само животът на войниците, стоящи на границата, е застрашен, но и животът на всеки азербайджанец или арменец, живеещ в Москва, Брюксел, Лос Анджелис, и в други градове.

И сега азербайджанските майки, които тласнаха синовете си към свещена война, започнаха да се обръщат към различни международни организации, НПО-та за правата на човека. Последните са призовани да се намесят, да дадат оценка, за да предотвратят това, което се случва в различни страни", пише Акопян.

Според нея жените, които с решителност отхвърлиха призива за мир и поведоха народа си на война, сега се опитват да поставят отговорността за последствията от същата тази война на плещите на другите.

„Като арменка и майка трябва да кажа директно, че арменските майки не само не се страхуват да изпратят синовете си на война, но и не се страхуват лично да се бият и умират за родината.

Но арменските майки предпочитат мира. Сигурна съм, че азербайджанските майки, сестри и дъщери също.

Азербайджанските майки най-после трябва да потърсят отговор на въпроса: кръвта на техните синове за родината ли се пролива, или за дълголетието на диктаторското управление?

Призовавам жените и майките от Азербайджан да бъдат по-смели, час по-скоро да се присъединят към кампанията „Жени в Името на Мира“, за да принудят властите на тяхната страна да се откажат от манията си за разрешаване на конфликта с военни средства и в условия на мир на масата на преговорите да потърсят решение на въпроса.

Защото насилието след себе си носи ново насилие.

Докато Мирът няма алтернатива.

ПП: Азербайджански жени, вие можете да отхвърлите войната, седнали у дома и да кажете своята дума за мир. Всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате в уебсайта „Жени в Името на Мира“, раздел „Подкрепям“. Вашата подкрепа е много важна." И ако сте хиляди, правителството не може да ви отмъсти, напротив, то ще трябва да вземе предвид вашето искане", споделя Акопян.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар