понеделник, 27 юли 2020 г.

СВЯТ: Испански конгресмени, сенатори и политици изразиха солидарност към арменския народ срещу агресията на Азербайджан

Жоан Балдови

27.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Испанският конгресмен Жоан Балдови изрази своята солидарност към арменския народ. „Изразявам моята солидарност
към арменския народ. Единствения възможен път е мирът.”, написа конгресменът в страницата си в Twitter.

Висенте Видал
Други испански политически деятели също засвидетелстваха загриженост относно ескалацията на ситуацията на арменско-азербайджанската граница в района на Тавуш. По-специално испанският сенатор Висенте Видал заяви в Twitter, че е загрижен за агресията на Азербайджан срещу Армения и Република Нагорни Карабах. Той подчерта, че Арцах (Карабах) е Армения.

Лидерът на Испанската социаллибералната партия Контиго (Contigo Somos Democracia) Хосе Енрике Агуар Вила изрази подкрепата си за миролюбивия арменски народ в своята страница във Facebook, като добави, че намесата на трети страни може да дестабилизира региона. Испанската конгресменка Марта Росик написа в Twitter, че изразява подкрепата си към колегите в Република Арцах. Депутатът подчерта, че международната общност трябва да отговори на агресията на Азербайджан в защита на правата на човека и правото на самоопределение.

Припомняме, че на 12 юли около 12:30 ч. Военнослужещите на въоръжените сили на Азербайджан се опитаха да преминат държавната граница на РА в посока Тавуш с лек автомобил УАЗ. След предупреждението на арменската страна, азербайджанските военнослужещи напуснаха автомобила си УАЗ и се върнаха на мястото си. В 13:45 ч. въоръжените сили на Азербайджан повториха опита за заемане на граничната позиция на арменските въоръжени сили, използвайки артилерийски огън, но бяха подложени на натиск от арменската страна, понесоха загуби и бяха върнати обратно. По-късно азербайджанската страна възобнови за няколко дни обстрелите, насочени към гражданската инфраструктура.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар