вторник, 4 август 2020 г.

ЛЮБОПИТНО: Феноменална памет и Арменски ген. Името на 3-годишния Самвел е записано в арменската "Книга на Рекордите" (СНИМКИ, ВИДЕО)

04.08.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменската версия на Книгата на Рекордите на Гинес бе допълнена с името на още един рекордьор, тригодишният Самвел Авагян,

пише Лаура Саркисян в статията си, публикувана в Sputnik Армения.

Да запомни столиците на 147 държави по света, да цитира най-големите поети, да пее химна на Република Армения, да разбира от планетите на Слънчевата система –всичко това не е лесна задача дори за възрастен, но за тригодишния Самвел това е просто атрактивна игра - начин да опознае света.

Преди няколко дни Самвел беше включен в „Книгата на Героите“ (Дюцазнагирк), арменската версия на Книгата на Рекордите на Гинес. Самвел има феноменална памет, но в Книгата той се появи за това, че на тригодишна възраст знае столиците на 147 страни.

Авторът на книгата Вардан Товмасян отбелязва, че Самвел сериозно го изненадал. На въпроса каква е причината за феномена на момчето, Товмасян отговаря кратко: "Това е арменският ген."

Самвел е роден на 21 септември 2016 г. в Ереван в семейство на музиканти. Баща му Сероб Авагян работи в оркестъра на полицията и в същото време преподава арменския музикален инструмент дъхол в музикалното училище. Майка му Роза Варданян е солистка в църковния хор, както и служителка в библиотеката „Аветик Исаакян”.

Семейството е голямо, но Роза успява и да работи, и да се грижи за децата. Самвел има по-голяма сестра Камила. Роза Варданян разказва, че за първи път синът му я изненадва с феноменален спомен на двегодишна възраст.

Веднъж Роза решавада научи дъщеря си Камила на молитвата „Отче Наш“ и стихотворението на Ехише Чаренц „Аз на Моята Сладка Армения“.

Няколко месеца по-късно Роза решава да запознае голямата си дъщеря с имената на държавите, столиците и националните знамена. За да не пречи малкият Самвел на ученето, Роза се затваря с дъщеря си в стаята. Но Самвел плаче, иска да присъства на урока и веднъж упорито стои пред вратата 30 минути.

Оказва се, че през това време детето, слушайки, е научило имената на държавите и столиците.

Тогава Роза решава да включи и сина си в уроците. В резултат на това тригодишният Самвел вече знае планетите на Слънчевата система, много стихотворения, столиците на 147 страни.

Роза описва сина си като общителен, спокойно момче без комплекси, което може да говори с всекиго.

Музикалните способности, предадени от родителите, също са доста развити при Самвел. От двегодишна възраст той чудесно танцува. Като цяло момчето се интересува от всичко, винаги се стреми да постигне целта, да знае всичко, което е възможно да се знае.

„Той е доста трудолюбив. Ние се отнасяме към него не като към малко момче, а като към зрял човек, с когото можем да разговаряме и да обменяме идеи", отбелязва Варданян.

Той също се държи като възрастен в детската градина: лесно се е адаптирал, самостоятелно се храни, облича и обува обувките си. Освен това той обича разходките, да рисува, да слуша патриотични песни, да гледа арменски филми и анимации.

Винаги прибира това, което е разхвърлил, обича животните и е патриот. Последното качество е наследил от дядо си, който е герой от войната в Арцах.



Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар