понеделник, 3 август 2020 г.

СВЯТ: Президентът на Сърбия обясни защо страната му е продала оръжия на Армения

03.08.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че продажбата на оръжие на Армения е насочена към спасяването на

военната индустрия на страната. За това Вучич е заявил по време на пресконференция, отговаряйки на въпроса за оръжията, продадени от Сърбия на Армения, което напоследък предизвика много шум.

Президентът подчерта, че продажбата на оръжие е единственият вариант, който гарантира успеха на военното производство.

„И Азербайджан, и Армения са наши приятели. През последните години ние продадохме десет пъти повече оръжия на Азербайджан, по някаква причина, нито една медия не иска да говори за това. Във военната индустрия работят 17 000 души, които трябва да запазят работните си места. Питам ви принципно: на кого ще продаваме в бъдеще? На когото и да продадем, някой ще се оплаче", каза Вучич.

Припомняме, че азербайджанският проуправляващия сайт Haqqin.az написа статия на 19 юли азербайджанското правителство е получило неоспорима информация, че през последните месеци Сърбия е продала различни калибри гранатомети на Армения. Веднага след съобщението сръбският посланик в Баку Даница Вейнович бе извикан в азербайджанското външно министерство. Заместник-министърът на външните работи на Азербайджан Халаф Халафов каза на посланика, че медийните съобщения "поставят под въпрос сътрудничеството и приятелските отношения между двете страни".

На 22 юли сръбският министър на търговията Расим Лялич обяви, че сръбското оръжие е било изнесено в Армения с одобрението на пет ведомства наведнъж: Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на търговията и разузнавателната служба.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар