понеделник, 3 август 2020 г.

СВЯТ: Държавният департамент на САЩ призова Азербайджан да прекрати репресиите срещу опозицията

03.08.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - САЩ реагираха на арестите на опозиционни дейци в Азербайджан, които съвпаднаха с арменско-азербайджанските гранични

сблъсъци, предаде Агенция „Гласът на Америка”.

Държавният департамент на САЩ призова Азербайджан да се въздържа от насилието и да зачита основните свободи. Министерството на външните работи на САЩ реагира на съобщенията, че властите в Азербайджан арестуват и репресират опозиционни дейци и журналисти. Тази вълна от насилие предизвика сблъсъци на арменско-азербайджанската граница. Вашингтон призова Баку подобаващо да разследва жалбите за полицейско насилие и репресии, за да бъдат призовани под отговорност виновниците.

Още на 20 юли Държавният департамент на САЩ бе реагирал на нарушенията на правата на човека в Азербайджан. В доклада на Държавния департамент за демокрацията и правата на човека в дните на епидемията казва, че азербайджанските власти арестуват и тормозят опозиционни дейци и опоненти на правителството, един от които дори е бил затворен в психиатрична болница. САЩ призоваха азербайджанските власти да се въздържат от заглушаване на опозицията, гражданското общество или други групи на обществото под прикритието на борбата с COVID-19.

Изданието „The Washington Post” публикува статия, озаглавена "Азербайджанският президент възнамерява да унищожи политическата си опозиция." Статията отбелязва, че използването на железен юмрук на президента Алиев противоречи на принципите на демокрацията.

"Сега, по време на епидемия, на спад на цените на петрола и нарастващото напрежение с Армения, г-н Алиев внезапно е разкрил враговете, петата колона на политическата опозиция и е започнал да ги хвърля в затворите", пише изданието. Алиев използва многолюдния митинг в Баку през дните на сблъсъците с Армения в защита на азербайджанската армия, за да арестува политически опоненти. В резултат на това според "Вашингтон пост" бяха задържани около 120 активисти.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар