петък, 31 юли 2020 г.

ИНТЕРВЮ: Армения и Гърция са решени да реагират срещу действия, които ще застрашават техните интереси, заяви външният министър на Армения

31.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Външният министър на Република Армения Зохраб Мнацаканян даде интервю за гръцката информационна агенция „МЕГА

ТВ“, в което говори за военната ескалация на арменско-азербайджанската граница, за реакцията на Турция, за превръщането на Света София в джамия, за приятелските отношения на Армения с Гърция и Кипър.

Въпрос. Как Армения реагира на факта, че Турция всъщност предоставя оръжие, персонал и пари за Азербайджан?

Зохраб Мнацаканян. Единствената страна, която е говорила със заплашителен език през тези две седмици, е Турция. Но ние ще се защитим, ще засилим отбраната си и ще работим с нашите международни партньори.

Въпрос: Някои анализатори твърдят, че арменско-азербайджанският конфликт всъщност е булото на нарастващото руско-турско съперничество.

Зохраб Мнацаканян. Ние сме суверенна държава, член на международната общност. Нуждаем се от мир и сигурност в този регион. Не се нуждаем този регион да стане обект на международна конкуренция.

Въпрос. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори за нападение извън границите на Армения.

Зохраб Мнацаканян. Това е езикът, който отхвърляме, това е езикът на заплахата, който идва от политиката на държава, живееща в отрицание и безнаказаност. Наскоро станахме свидетели на оправданието на престъплението геноцид. Това не е начинът, по който една нация иска да насърчава мира в региона.

Въпрос. Всъщност Турция се опитва да пресъздаде държава, основана на неоосманизма с по-широка територия.

Зохраб Мнацаканян. Гърция от своя страна предприема активни стъпки за мира и стабилността в региона. Армения преследва подобни цели.

Въпрос. Ислямска молитва отново беше чута в катедралата "Света София" в Истанбул.

Зохраб Мнацаканян. Преобразуването на Света София в джамия е реална заплаха за този символ на хармония, диалог и взаимно уважение.

Въпрос: Как оценявате провокациите на Турция срещу Гърция?

Зохраб Мнацаканян. Искам да потвърдя нашата силна подкрепа и солидарност към Гърция и Кипър. Това е акт на дестабилизация в Източното Средиземноморие, което още веднъж доказва много агресивната политика, която Турция води в последно време.

Въпрос. Ако Турция и Гърция се включат във въоръжения конфликт, ще покаже ли Армения солидарност с Гърция?

Зохраб Мнацаканян. Не виждам никакво обстоятелство, което да наруши или постави под въпрос много силната солидарност между Армения и Гърция, много силните отношения, също толкова силното приятелство. Решени сме да реагираме на такива действия, които застрашават нашите интереси, нашите суверенни права.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар