петък, 31 юли 2020 г.

WASHINGTON POST: Президентът на Азербайджан е решил да унищожи опозицията

31.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Едно от водещите американско издания Washington Post публикува редакционна статия, която остро критикува политиката

на президента на Азербайджан Илхам Алиев за потушаване на опозицията в страната.

„Президентът на Азербайджан никога не е харесвал независимите журналисти или дисидентите. Парламентарните избори през февруари бяха счетени от международните наблюдатели за лишени от реална политическа конкуренция.

Сега, в разгара на пандемията, ниските цени на петрола и напрежението с Армения, г-н Алиев неочаквано намери своята "пета колона", врагове сред политическата опозиция и започна да ги хвърля в затвора, заплашвайки да унищожи това, което остана от независимите политически сили в Азербайджан “, се казва в статията.

Говорейки пред нацията по случай празника Новруз през март, Алиев заяви, че вътрешните врагове на Азербайджан го подкопават отвътре.

„Враговете сред нас, тези антинационални елементи, които се наричат ​​опозиция, са предатели, които получават пари от чужбина. Основната им цел е да унищожат Азербайджан", каза той и добави, че по време на пандемията "изолацията на представителите на петата колона се е превърнала в историческа необходимост".

Отбелязва се, че на фона на военни действия на арменско-азербайджанската граница на 14-15 юли в Баку започна митинг в подкрепа на армията и изискващ започване на война. Протестиращите нахлуха за кратко в сградата на парламента и счупиха две полицейски коли. Алиев разглежда този протест като претекст за атака срещу "петата колона". В деня след митинга той атакува най-голямата опозиционна партия - Народния фронт.

Трябва да се има предвид, че лидерът на партията Али Каримли всъщност се изказа в подкрепа на армията, казвайки: "Ние подкрепяме нашата държава и армията."

Алиев обаче каза, че "петата колона трябва да бъде отстранена", обещавайки да накаже "мръсните, корумпирани водачи, страхливци и дезертьори", които са "по-лоши от арменците". След това силите за сигурност започнаха да арестуват членове на Народния фронт.

Според различни източници тези дни бяха задържани около 120 души, включително партийни лидери и активисти.

На 20 юли Държавният департамент на САЩ призова Азербайджан да не използва пандемията за потушаване на гражданското общество и опозицията. Азербайджанското външно министерство отговори с коментар за протестите в САЩ заради расовото неравенство: "В тази ситуация не можем да разберем какво тревожи Държавния департамент на САЩ и защо?"

„Нека обясним. В САЩ протестите са източник на жизнеспособна демокрация, която има свои проблеми, но гарантира правото на свобода на словото и събранията, включително правото да критикува президента. Употребата на железен юмрук от г-н Алиев, за да унищожи критиците му, противоречи на демокрацията, така че всички трябва да се притесняват от този скромен тиранин “, заключава статията.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар