петък, 31 юли 2020 г.

САЩ: Американско-гръцкият институт във Вашингтон остро осъди заплахата на Азербайджан, че ще обстрелва с ракети Атомната електроцентрала в Армения

31.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Американско-гръцкият институт във Вашингтон (AHI) осъди заплахата на Азербайджан да изстреля ракета към

атомната електроцентрала на Армения. В статия, публикувана на уебсайта на AHI, се посочва, че институтът е загрижен за напрежението на арменско-азербайджанската граница и за последващите процеси.

На 16 юли официалният представител на Министерството на отбраната на Азербайджан Вагиф Даргяхли заяви, че азербайджанските ракети могат да ударят ядрената централа „Мецамор” в Армения. "Подобно действие би било съвременно повторение на Чернобил; би представлявало екзистенциална заплаха не само за Армения, но и за целия регион", се казва в статията.

Председателят на Института Ларигакис също подчерта факта, че Турция подкрепя Азербайджан, отбелязвайки, че Турция има неоосмански стремежи и в средиземноморския басейн.

„Винаги е имало силни връзки между арменците и гърците. Това се отразява в тристранния съюз на междуправителствено ниво, който се развива между Гърция, Кипър и Армения. Вярваме, че в тази ситуация е необходимо да се защити върховенството на закона, призоваваме за облекчаване на сериозното напрежение между Армения и Азербайджан. Следователно Азербайджан трябва да спре да използва неприемлива риторика, да предприеме добросъвестни мерки за изграждане на доверие с Армения, за да постигне мирно уреждане на настоящата криза", каза Ларигакис.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар