петък, 31 юли 2020 г.

АРАБСКИЯ СВЯТ: От арабски центрове се чуват осъдителни гласове за агресивността на Анкара и Баку спрямо Армения

31.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Главният редактор на арменския всекидневник Аздак (Ливан) Шахан Кантахарян смята, че посланието на министъра на външните

работи на Република Армения до Тел Авив, е повече от правомерно.

"Въоръжавайки Баку, Израел добре осъзнава, че оръжията му се използват от агресора Азербайджан срещу арменското население и гражданската инфраструктура. Съществува международен ред, който не само забранява използването на оръжие срещу мирното население, но и продажбата на оръжия, използвани за такива цели. И в това отношение свалянето на израелските дронове, изпратени от Баку срещу арменското население, е повече от оправдано. Но това е военно-криминалната страна на въпроса. В политическо отношение включването на Турция в граничните сблъсъци и постоянното изказване на формулировката „една нация, две държави“ доведоха до остри критики в общоарабските медийни платформи срещу факта, че същите две държави нападат“, каза Кантахарян.

Според него има много публикации на арабски аналитични и информационни центрове, осъждащи Анкара за дестабилизиране на региона.

„Тези критики се усилиха, когато израелската преса тръбеше императива на военното партньорство Баку-Тел Авив, което в случая в общоарабското разбиране представяше тристранното стратегическо партньорство Анкара –Тел Авив – Баку. Заслужава да се отбележи и обвинението на Баку към Амман, че е доставял оръжие на Ереван, на което адекватно противодействаха ведомствата на Йордания.

При тези условия не е изключено информационните съобщения в различни арабски среди, осъждащи агресивната роля на Анкара, да се преместят на държавно ниво. В същото време – определяйки негативна роля и на Баку“, спомена Шахан Кантахарян.

Според арменския външен министър Зохраб Мнацаканян Израел трябва да прекрати своята смъртоносна сделка с Азербайджан. Това каза Мнацаканян в отговор на въпросите на израелския вестник Jerusalem Post, като се позовава на продажбата на оръжие от Израел на Азербайджан. „Продажбата на оръжие на Азербайджан е смъртоносна, защото Азербайджан никога не се колебае да използва оръжията срещу гражданската инфраструктура, срещу цивилното население", каза Мнацаканян.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар