петък, 31 юли 2020 г.

ТУРЦИЯ: Сред арменците в Турция има предпазливост, отбелязва редакторът на арменския вестник „Агос”


31.07.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН - Днес в Истанбул няма законови процеси по отношение на случаи с нападение над арменци от страна на азербайджанци. Това

отбелязва Баграт Естукян, редактор на арменския раздел на вестник Агос, който се публикува в Истанбул, Турция.

„Няма процес, свързан с тези случаи. Без преследване от полицията, без разпит. Проблемът не е стигнал до полицията “, каза Баграт Естукян.

Той не си спомня подобен инцидент между арменци и азербайджанци в Истанбул, като отбелязва, че изглежда това е нещо ново.

„Честно казано, не помня такива случаи преди. Във всеки случай през последните дни забелязахме няколко. Азербайджанци нападнаха арменци и нанесоха побой. Ситуацията е естествено тревожна. Сред арменците, живеещи тук, има предпазливост. Хората са във връзка помежду си, бързо се уведомяват за развитието. Препоръчва се да не излизат от къщи сами, да бъдат придружени от някого", каза редакторът на арменския раздел на вестник Агос.

Много арменци, родом от Армения, живеещи в Турция, нямат връзка с местната общност, с арменските организации и колко е вероятно те да станат мишени? В отговор на въпроса Баграт Естукян спомена, че много арменци от Армения нямат тесни контакти с арменските структури, но са в близък контакт помежду си, те са информирани за развитието на събитията. Между тях има и предпазливост.

Във връзка с тези случаи на хулиганство турският депутат от арменски произход Гаро Пайлан се обърна към Министерството на вътрешните работи във Facebook.

„Трябва да се предприемат спешни мерки срещу атаките и провокативните действия срещу арменците, живеещи в Турция. Тъмните ръце, които стоят зад тези атаки трябва да бъдат разкрити", казал той.

Баграт Естукян отбеляза, че подобни случаи има не само в Турция, но се наблюдава азербайджанска агресия срещу арменци в различни страни по света след неотдавнашната ескалация в участъка Тавуш, по границата между Армения и Азербайджан.

Това позволява да се каже, че някои азербайджански служби работят в тази насока. Тези дни виждаме, че арменски посланици и консули в различни градове призовават нашите сънародници да внимават да не се поддават на провокации", каза Баграт Естукян.

Преди няколко дни арменският вестник Агос съобщи, че арменски младеж е бил пребит от група азербайджанци в истанбулския квартал Гумгапу. Преди това са регистрирани два случая на нападение над арменци.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян


Няма коментари:

Публикуване на коментар