неделя, 27 септември 2020 г.

ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА СЪЮЗА НА АРМЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОВОД ВОЕННАТА АГРЕСИЯ НА АЗЕРБАЙДЖАН И ТУРЦИЯ СРЕЩУ АРМЕНСКИЯ НАРОД

27.09.2020 г., гр. Варна

„Съюзът на Арменците в България остро осъжда мащабното военно настъпление на Азербайджан по цялата гранична линия на Република Арцах (Карабах), започнато от 07:10 часа на 27 септември т.г., при което бяха използвани въздушни сили, тежка артилерия и военна техника.

По време на нападенията азербайджанските военни сили са нанесли

ракетни удари и на граждански обекти – жилищни сгради, обществени сгради и пр. Сред гражданските

лица има жертви, сред които и деца. По този повод САБ изразява своите най-дълбоки съболезнование и споделя скръбта на близките и роднините на невинните жертви.

За съжаление, международната общественост в своите призиви относно Карабахския конфликт продължава да поставя знак на равенство между страните, избягвайки конкретни критики и твърди призиви към Азербайджан за въздържаност. Пренебрегва се обстоятелството, че тъкмо ръководството на Азербайджан постоянно и последователно говори с езика на военното насилие, прави призиви за военни действия, агитира расизъм и арменофобия, използвайки за това дори международните сцени.

Минути след началото на военните действия, към Азербайджан своята безусловна подкрепа изрази Турция. Напълно можем да заявим, че тези мащабни военни действия срещу арменските държави са започнати от Азербайджан и Турция.

Затова призоваваме властите на България, европейските и международните структури, решително да осъдят провокационните действия на тези две държави, които стават причина за загубата на стотици хора, в това число и сред мирното гражданско население.

Съюзът на Арменците в България изразява своята солидарност и подкрепа към Майка Армения и Република Арцах, към военните сили на Република Армения и Отбранителната Армия на Арцах в борбата им за свобода и в усилията им за изграждане на мирна, безопасна и процъфтяваща страна. Същевременно призоваваме Арменската общност в България, както и цялата арменска Диаспора по света още повече да активират действията си в полза на нашия народ и нашето Отечество.

Ние ще Победим!

Бог да Благослови Армения и Арцах!

Арутюн Овсепян

Председател 

на Съюза на Арменците в България

Няма коментари:

Публикуване на коментар