сряда, 10 юни 2020 г.

ИСТОРИЯ НА АРМЕНСКАТА АПОСТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА (2): Първите Просветители в Армения – Св. Апостоли Тадей и Вартоломей


От учебника по „История на Арменската Църква” за 7-ми клас 
10.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН  - В днешния урок ще разберем: Откога започва историята на Арменската църква? Кои апостоли са проповядвали в
Армения? Къде по-точно в Армения те са служили? Какво са основали те в Армения? Кои царски особи са приели християнството? Къде са били мъченически убити тези апостоли?

Историята на Арменската църква започва от времето на Христос, или прието е да се каже от годините на проповядването на апостолите. За това са запазени сведения в древни гръцки и асирийски източници. Като свещено предание те са били разпространени и сред арменците, и устно са били предадени от поколение на поколение, а през V век – след създаването на азбуката, са били записани.

Според това предание в Армения християнството за първи път са проповядвали учениците на Исус - светите апостоли Тадей и Вартоломей.

Проповядването на Св. апостол Тадей

Исус преди да се възнесе поръчва на своите ученици да ходят сред народите и да разпространяват Неговото учение. Подобно на другите апостоли Св. Тадей също предприема осъществяване на поръчението на Учителя.

Според преданието Св. Тадей първо заминава в Северна Месопотамия в малкото царство Едеса, където властва Св. цар Абгар. Апостолът изцелява болния цар, проповядва Исусовите заповеди. Св. Мовсес Хоренаци пише, че по-голямата част от жителите на Едеса, в това число Св. цар Абгар и много негови придворни стават християни.

В Едеса Св. Тадей основава епископски престол, ръкополага духовници.
После той преминава в царство Велика Армения. Св. апостол Тадей е първият, който идва да проповядва учението на Христос, и поради тази причина Престолът на арменския Върховен Патриарх се нарича Тадеев Престол.

Апостолът обикаля и проповядва в различни провинции.

Той развива особено широка дейност в провинцията Артаз, където се намира лятната резиденция на арменския цар Санатрук. Благодарение на проповедите на Св. Тадей, християнството приемат принцесата Св. Сандухт, някои княжески особи, както и обикновени хора.

На мястото на мъченическата смърт
на апостола в Артаз по-късно е построен храмът
Св. Тадей, който сега се намира в територията на Иран.
Цар Санатрук и мнозина князе възприемат враждебно разпространението на християнството и започват гонение срещу новоповярвалите християни. По заповед на царя много християни са арестувани и осъдени на смърт. Санатрук не щади и осъжда дори на смърт собствената си дъщеря – Св. Сандухт.

След известно време войниците арестуват и Св. апостол Тадей и чрез ужасни мъчения изпълняват смъртното му наказание.

На мястото на мъченическата смърт на апостола в Артаз по-късно е построен храмът Св. Тадей, който сега се намира в територията на Иран.

Проповядването и мъченическата смърт на Св. апостол Вартоломей

През годините на дейносттаа на Св. апостол Тадей в Армения пристига още един от дванадесетте ученици на Исус – Св. апостол Вартоломей.

Дотогава Св. Вартоломей е проповядвал в Персия и стигнал до Индия.

Основна територия  за проповядване в Армения от страна на апостола става област Сюник. Тук мнозина приемат християнството. В провинция Гохтън той построява църква, основава епископски престол и ръкополага за епископ един от своите ученици.
Според историографа Степанос Орбелян веднъж, докато обикалят през различни провинции на Армения, близо до град Арташат се срещат Светите апостоли Вартоломей и Тадей. След като нощуват в местността Отяц Хач, те отново се разделят.

Св. апостол Вартоломей е проповядвал и в провинциите Хер и Зареванд. Следвайки апостола, християнството приема и сестрата на цар Санатрук – Св. Вогухи. По заповед на царя, който преследва християнството, както Св. апостол Вартоломей, така и Св. Вогухи са арестувани. След дълги мъчения те биват убити.

Тези двама апостоли се превръщат в основатели на Арменската църква. Поради тази причина Арменската църква се нарича апостолска.

Всяка години през месеците ноември-декември Арменската църква празнува празникът на Светите апостоли Вартоломей и Тадей.
Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар