понеделник, 8 юни 2020 г.

ГЛОБАЛНИ АРМЕНЦИ: Аленуш Терян – Първата жена астроном в Иран, основател на първата слънчева обсерватория

Изготви: П-р Нерсес Кетикян
08.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – „Дъщеря ми се казва Слънце, а синът ми – Луна”, тези думи непрекъснато е изричала през цялата си кариера Аленуш Терян
– основател на първата слънчева обсерватория в Иран, първата жена астроном в южния съсед на Армения, пише арменския информационен сайт armedia.am.

Аленуш Терян, която в света повече е известна с имената „Майката на астрономията в Иран” или „Слънчевата майка на Иран”, е родена на 9 ноември 1920 година в Техеран. Майката на Аленуш е била учителка по френски, а баща ѝ, който е от Нова Джуха, е бил писател и преводач.

Аленуш е израснала в древната арменска общност в Иран и е учила във факултета по Науките към Техеранския университет. През 1964 година е била удостоена със звание професор и става първата жена професор в Иран, която преподава астрономия. През 1966 година е избрана за член на геофизическия комитет към Техеранския университет, а след три години е назначена за председател на изследователската група по слънчева физика към Геофизическия институт в Техеранския университет и започва работа в обсерваторията на слънчевата физика. Тя е имала свое уникално място за основаването на тази обсерватория.

Аленуш Терян започва кариерата си през 1947 година, когато завършва университета и започва работа в лабораторията по физика към същия факултет, а след една година е назначена за началник на изследванията в лабораторията.

През годините, когато е работила в лабораторията, тя получава покана да продължи образованието си във Франция, но преподавателят ѝ отказва да подпише документите ѝ за стипендията поради факта, че е жена. Въпреки това, Аленуш остава вярна на своите мечти и с финансовата помощ на баща си заминава в Париж и продължава образованието си в Сорбоната във факултета по Атмосферна физика. Въпреки многото покани да работи в Европа, от обич към Иран тя решава да се върне и да служи на родината си.

Аленуш Терян посвещава целия си живот на науката и така не намира време да създаде семейство. Цялото ѝ внимание е насочено върху научните изследвания. Тя е известна като загрижена преподавателка и се радва на любовта на своите студенти.

Аленуш Терян е призната за „Едно от важните лица в сферата на Науката в Иран” от телевизионното предаване „Мъдреци”, което е излъчвано по Националната телевизия на Иран. През 2003 година същата телевизия по държавна поръчка снима документален филм, посветен на живота и дейността на Аленуш със заглавие „Към слънцето”. През 2006 година президентът на Иран Махмуд Ахмадинежади ѝ връчва държавен орден и грамота.

През 1979 година Аленуш Терян напуска преподавателската дейност. Жилището си дарява на арменската общност в Нова Джуха и на арменските студенти и се премества да живее в старчески дом „Тохид” в Техеран. Вече на смъртно легло, тя е удостоена с международната награда „Виктор Амбардзумян”.

Арменският учен умира на 4 март, 2011 година, на 90 годишна възраст. Всяка година в различни университети на Иран се организират възпоменателни научни мероприятия, посветени на Аленуш Терян. През целия си живот тя е била не само научен откривател, а е възпитавала няколко поколения астрономи и физици в Иран.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар