вторник, 16 юни 2020 г.

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ „ХРИСТИЯНСКА АРМЕНИЯ”: Абрахам III Кретаци (Աբրահամ Գ Կրետացի) – Върховен патриарх и Католикос на арменците, който спечелва доверието на Надир Шах, възстановява имуществените права на Първопрестолния Св. Ечмиадзин и спасява мнозина арменци от плен и заточение.



Енциклопедия „Християнска Армения”, Ереван, 2002 г.
16.06.2020, ГАНТЕХ АРАРАТЯНАБРАХАМ III КРЕТАЦИ (Աբրահամ Գ
Կրետացի), – (дата на раждане неизвестна, роден в гр. Кандия (остров Крит) – 18.04.1737).

Върховен патриарх и Католикос на всички арменци от 1734 година, историограф.
Като Католикос е приемник на Абрахам II Хошабеци. Бил е монах и духовен посланик на Арменския манастир в Йерусалим. През 1709-1734 год. е бил архиерей на арменската епархия в град Текирдаг (Родосто) на Тракия, за което е бил наричан и Текирдахци.

По време на Абрахам III Кретаци политическата ситуация в Закавказието е нестабилна. Тахмасп Голи Хан (в бъдеще Надир Шах), който излиза на политическата арена в Иран, воюва срещу Турция, връща изгубените земи на Иран, в това число и Закавказието.

Абрахам III Кретаци, спечелвайки доверието на Хана, възстановява имуществените права на Първопрестолния Св. Ечмиадизн и спасява мнозина арменци от плен и заточение.

Чрез посредничеството на Върховния патриарх Ханът позволява на Мелик Агопджан в Ереван да основе банка и да сече сребърни и бронзови монети.
Трудът на Абрахам III Кретаци „Историография на персийския Надир Шах и събитията” (1-во издание в Калкута, 1796 г., преведено и на френски) описва период от около две и половина години (1734-1736) и 53 глави, където подробно са представени времето на неговото управление на църквата, както и събитията през първите години на Надир Шах.

Историографски трудове на Абрахам III Кретаци са „Паметна книга” (Հիշատակարան) и историята на град Ани. Известни са и няколко негови Патриархални указа.

Абрахам III Кретаци като Католикос е последван от Хазар I Джахкеци.

Превод от арменски: П-р Нерсес Кетикян
Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Няма коментари:

Публикуване на коментар